Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Met ingang van 1 januari 2016 treedt de wet “Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd” in werking.
Deze nieuwe wet is een aanvulling op het in de Wet Werk en Zekerheid geregelde en heeft betrekking op werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bijna bereiken of al hebben bereikt.
Deze nieuwe wet biedt de werkgever de mogelijkheid werknemers rond de pensioengerechtigde leeftijd in dienst te nemen of langer in dienst te houden. Er zijn twee belangrijke belemmeringen verbonden aan het laten (door)werken van een werknemer na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

• De werkgever loopt het risico om gedurende de arbeidsongeschiktheid van een zieke AOW-gerechtigde werknemer het salaris van de werknemer 104 weken door te moeten betalen en ziekteverzuimverzekering biedt in deze situatie geen dekking voor dit risico. Daarnaast bestaat er een opzegverbod tijdens ziekte, waaraan de werkgever zich moet houden.

• Ten tweede is het moeilijk om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van een AOW-gerechtigde werknemer te beëindigen. De werkgever kan dit alleen doen wanneer er kan worden aangetoond dat de werknemer niet meer aan de functie eisen voldoet.
Door deze herziening van de wet zal de vrees van risico’s, bij het laten (door)werken van AOW-gerechtigde werknemers, verminderden.

De nieuwe wet heeft een aantal bepalingen toegevoegd en gewijzigd, die betrekking hebben op:
Beëindigen van de arbeidsovereenkomst
Ziekte en arbeidsongeschiktheid
Re-integratieverplichting
Ketenregeling
Minimumloon en vakantiebijslag
Overgangsrechtelijke bepaling

De nieuwe wet moet samen worden gelezen met de regelgeving omtrent ontslag wegens of na het bereiken van de pensioengerechtigde/AOW-leeftijd, uit de Wet werk en Zekerheid. Het nieuwe wetsvoorstel werd in 2011 aangekondigd en werd in november 2014 als wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend.